Nytt Tak - En blogg om takläggning och bygg

När du behöver tak över huvudet

Tak över huvudet och spark i baken gav både UGL-utbildning och högre lön

Att ha tak över huvudet är ett uttryck som funnits med så länge jag kan minnas i alla fall. Jag både delar uttrycket och samtycker med de som konstant använder denna klyscha. Självklart är det viktigt att kunna både bo och sova torrt och slippa ligga i rännstenen eller i skogen under bar himmel. Att kunna låsa omkring sig och känna sig trygg tror jag också innefattar detta uttryck, men det är inte alla förunnat. Det finns många både i storstäder och i förorter och byar som inte har tak över huvudet. Det är förstås väldigt synd om dem och något som samhället bör hjälpa i större utsträckning än de gör idag.

Själv använder jag uttrycket ”ge inte fiskar´n fisk utan lär fiskar´n att fiska istället”. Analyserar man innebörden i detta uttryck så är det precis så som jag lever och lär. För många år tillbaka umgicks jag med en kompis som varken hade gymnasial eller högskoleutbildning. Han klagade alltid på att alla andra hade högre lön, bättre arbeten och så vidare. Detta gnäll hörde jag under flera år till dess att jag fick nog och ”stämde i bäck”. Jag sa till kompisen att gå en utbildning och föreslå för chefen vid nästa utvecklingssamtal att det kommer göra gott för både dig och företaget. Innan du har gjort det vill jag inte höra ett enda klagomål om för låga löner eller annat skitsnack.’

Döm av min förvåning när polaren 5 veckor senare berättade för mig att han hade fått lov att gå en UGL-kurs i Göteborg och att det skulle ske två veckor bort. När jag sedan 4 veckor senare frågade om hur denna UGL-utbildning gick, så sa han att han både hade fått andra arbetsuppgifter och högre lön tack vare kursen han gick. Han tackade mig för den spark i röven som han hade fått av mig och att han sa att jag hade en upp på honom. Nu såhär 12-13 år senare så väntar jag fortfarande på pay-back-time men den kanske kommer förr än jag anar... kan man ju hoppas.

Lägg till kommentar

Loading