Nytt Tak - En blogg om takläggning och bygg

När du behöver tak över huvudet

Förgyll hemmet med ett höj och sänkbart skrivbord

Att bo i en villa eller hus innebär bland annat att man får större frihet än om man hade bott i en lägenhet. Framförallt har man mer kontroll över vilka typer av möbler som man väljer att använda. Vissa gillar att använda mer extravaganta färger och former, medan andra håller sig till de mer "normala". Vad man än väljer är det för det mesta samma sorts möbler som används i alla typer av hem.

En möbel som på senare år har börjat bli mer och mer vanlig är specialgjorda skrivbord till stationära och bärbara datorer. Ett sorts datorbord är höj och sänkbart skrivbord, som man på egen hand enkelt kan justera höjden på. Att kunna justera höjden på ett skrivbord kanske inte låter så märkvärdigt, men faktum är att höj och sänkbara skrivbord gör det möjligt att arbeta flera timmar i sträck i olika ställningar. Att byta ställningar från sittande till stående är bra för kroppen. Att variera mellan att sitta och stå och arbeta gör en också piggare än om man bara sitter och arbetar. De som har svårt att sova kan det vara bra att variera hur man arbetar. Då får kroppen nämligen arbeta mer än när man bara sitter.

Speciellt är höj och sänkbara skrivbord bra för människor med dålig eller utsliten rygg. Då för mycket sittande lätt kan göra så att ryggen gör ännu ondare. Visserligen kanske man kan ta en värktablett eller två för att lindra symptomen, men om datorn är en del av ens jobb, blir det väldigt många värktabletter, flera dagar i veckan, år efter år. Det är inte hållbart. Användandet av värktabletter kan i sig bli skadligare än själva smärtan som man känner utan dem.

Det är därför värt pengarna att förgylla både sitt hem och arbetsplats med ett skrivbord vars höjd går att justera. Annat vore dumdristigt och skadlig, både för kroppen och psyket.